Värilämpötila

Valon värilämpötilan mittayksikkö on Kelvin (K). Mitä korkeampi Kelvin-arvo on valaisimella, sitä sinisempää ja kylmempää on tuotettu valo. Toisaalta, mitä pienempi Kelvin-arvo valaisimella on, sitä lämminsävyisempää ja kellertävämpää on valo.

Mitta-asteikko perustuu mustan rautapallon värisävyihin eri lämpötiloissa. Esimerkiksi 300 kelvinin lämpötilassa pallo näyttää mustalta ja säteilee lämpöä. Kun lämpötila on 800 kelviniä, pallo näyttää punaiselta, 4 000 kelvinin lämpötilassa valkoinen ja 20 000 kelvinin lämpötilassa sininen. Yleisesti valaisimien värilämpötilan vaihteluväli on noin 2700 K - 6000 K.

Valon värilämpötila vaikuttaa merkittävästi valaistavan tilan tunnelmaan. Värilämpötilasäädettävät valaisimet tunnistetaan CCT-merkinnästä (Correlated Colour Temperature), joka tarkoittaa valkoisen valon värilämpötilan korrelaatiota.

varilampotila_kuva_pallot_v3.jpg

Tyypillisesti hehkulampun värilämpötila on noin 2700 K, mikä tuottaa hieman lämpimään taittavaa valkoista. Kotona käytetään yleensä matalampia kelvin-arvoja, sillä valkoista ja hieman keltaista valoa pidetään kodikkaana. Halogeenilampun valon värilämpötila on n. 3000 K.

Julkisissa tiloissa suositaan enimmäkseen kylmempää, sinertävän valkoista valoa, eli valaisimia, joiden kelvin-arvo on korkea. LED- ja energiansäästölamppujen värilämpötiloissa on laajempaa vaihtelua. Energiansäästölamppujen sävy vaihtelee neutraalista valkoisesta lämpimään valkoiseen.

LED-valaisimia saa monissa eri väreissä. Värilämpötilaltaan yli 5000 kelvinin lamppuja kutsutaan päivänvalolampuiksi.
Valaistusta valittaessa on tärkeää ottaa huomioon paitsi värilämpötila myös tilan koko ja käyttötarkoitus sekä niiden edellyttämä valaistusvoimakkuus lukseina (lx). Lukseihin vaikuttaa valaisimen valon määrä. Lisäksi on tärkeää, että värintoistokyky (CRI) on vähintään Ra>80, jotta valaistavan kohteen värit näkyvät luonnollisina.

 

Eri värilämpötiloja

Kelvin asteikko

2700 - 3200 K

  • lämmin valkoinen
  • perinteisesti pidetty kodikkaana, mutta kellertävänä värinä se muuttaa valkoisten pintamateriaalien värit kellertäviksi
  • lämpötila on lähellä halogeenivalaisimien värilämpötilaa.

4000 - 5000 K

  • päivänvalo
  • lähellä puhtaan valkoista
  • soveltuu erityisen hyvin tiloihin, joissa työskentelyvalo on tärkeää
  • suurin osa Limente-valaisimista on värilämpötilaltaan 4000 K

5500 - 6500 K

  • Kylmä valkoinen
  • sinertävä värilämpötila, joka vastaa kylmää talvista päivänvaloa
  • sopii parhaiten esimerkiksi julkisiin tiloihin