Ei tuotteita
Hinnat sisältävät alv:n
Julkaistu: 04.04.2024 08:24:18
Aihealueet: Led-Life - vinkkejä valaistukseen
Valo tarjoaa monia mahdollisuuksia kodin valaistuksessa, mutta samalla se vaatii ymmärrystä siitä, mitä asioita kannattaa huomioida jo suunnitteluvaiheessa. Valaistus on viime vuosikymmenen aikana kehittynyt merkittävästi ja samalla valaistuksen merkitys on kasvanut teknologien kehittyessä ja vaatimusten kasvaessa. Valaistukseen liittyy paljon erilaisia huomioitavia asioita: miten paljon valoa ja kuinka paljon eri valolähteitä tarvitaan, mikä valon värilämpötilan tulisi olla, tarvitaanko valoa erityisen tarkkaan työskentelyyn, halutaanko valoa käyttää sisustuselementtinä tai mistä ja miten valoa ohjataan jne. Valaistussuunnittelijan tulee tarkasti selvittää asiakkaan omat toiveet ja tarpeet valaistuksesta osatakseen huomioida kaikki tärkeät asiat.
Valo on tärkeää kaikkialla: työpaikalla, harrastuksissa, ravintoloissa, liiketiloissa ja kotona. Kodin valaistuksen puutteet tulevat usein ilmi vasta, kun valoa todella tarvitaan. Silmien terveyden säilyttämiseksi olisi hyvä huomioida valaistuksen tärkeimmät kohdat jo suunnitteluvaiheessa. Näin säästyy rahaa turhilta hankinnoilta tai valoasennuksilta, hermoista puhumattakaan.
Olemme listanneet seitsemän kohtaa, jotka kannattaa erityisesti huomioida suunnittelussa:
Valon värilämpötilat eli Kelvinit antavat erilaisen sävyn erilaisille pinnoille ja materiaaleille. Keltainen 3000 K valo antaa pinnoille keltaisen sävyn, kun taas 4000 K toistaa sävyjä luonnonvalon kaltaisesti. Yli 4000 Kelviniä mentäessä valon värisävy muuttuu siniseksi. Päätä ajoissa, mikä valo sopii parhaiten kotiisi ja valitse valot sen mukaan kautta linjan.
Vain yksi valopiste keskellä kattoa ei takaa riittävää valaistusta tilaan. On hyvä, että huoneessa on useita valolähteitä: yleisvaloa, tunnelmavaloa ja valoa tarkempaan työskentelyyn. Useampi yksittäinen valolähde antaa myös ilmettä sisustukseen.
Suoraan katsojan silmään paistava valo häiritsee näkökenttää ja voi liian kirkkaana pahimmillaan vaurioittaa silmiä. Häikäisevä valo ei myöskään miellytä silmää eikä auta arjen askareissa. Valo on parhaimmillaan, kun se heijastuu mattapintaisen materiaalin, esimerkiksi seinän, lasin tai pleksin, kautta tai läpi tasaisesti tilaan.
Tarkista, että valon Ra-arvo on vähintään 80 ja mielellään yli 90, jotta valo toistaa riittävän hyvin tilan värit. Vaikka huoneessa olisi useita valopisteitä, ne eivät yksinään takaa riittävää valaistusta, jos yksittäisten valolähteiden valaistusominaisuudet ovat heikot. Arvot löytyvät aina jokaisen valon tuotepakkauksesta.
Erityisesti ruokapöydän yläpuolella on tärkeää huomioida, ettei valolähde ole suoraan katsojan silmien edessä. Ruokapöytä toimii usein seurustelupaikkana. Valaisin on hyvä sijoittaa sellaiselle korkeudelle, että pöydän ääressä istuvat näkevät esteettä pöydän yli. Joskus kattoon asennettuja valaisimia näkee asennettavan liian alas niin, että niihin voi helposti lyödä päänsä tai valoa joutuu väistelemään. Kokeile valaisinta asennettaessa, ettei se ole katsojan edessä.
Toisinaan valoa on riittävästi, mutta ei juuri siellä, missä sitä eniten tarvittaisiin. Hyvän työskentelyvalon tai lukuvalon puutteen huomaa usein vasta, kun sille on tarvetta. Talviaikaan valon tarve myös kasvaa ja valolähteiden oikean sijainnin arvo korostuu, kun niille on käyttöä enemmän. Huomioi myös, että iän karttuessa valontarve tarkempaan työskentelyyn lisääntyy.
Erilaiset työskentelytasot tai kodin pinnat vaativat erilaisen valaistusvoimakkuuden. Lattiapinnoille tai ulkopinnoille suositeltu valaistusvoimakkuus eli LUX-arvo voi olla huomattavasti pienempi kuin tarkempaa työskentelyä varten oleville työtasoille. Arvot löytyvät tuotepakkauksista.
Ei kannata kuitenkaan pelästyä, sillä hyvän valaistuksen toteutus ei ole niin vaikeaa. Aloittaessasi rakennusprojektia tai remonttia, huomioi valaistussuunnittelu jo ennalta ja käy läpi nämä kohdat välttääksesi ongelmat. Jos suunnittelu tuntuu liian monimutkaiselta, kannattaa pyytää apua asiantuntijalta. Hyvällä suunnittelulla vältetään turhia hankintoja ja säästetään sekä aikaa että rahaa.