Toteuta hyvä ja tehokas keittiövalaistus

Julkaistu: 25.07.2019 15:02:27
Aihealueet: Led-Life - vinkkejä valaistukseen

 

hyvä keittiövalo

 

Hyvään keittiön valaistukseen tarvitaan yleisvalon lisäksi tehokasta valoa työtasoille. Viihtyisyyttä ja eri tunnelmia voidaan lisätä erilaisilla epäsuorilla valoilla. Valaisimia valittaessa huomio kannattaa kiinnittää yhtenäiseen valon värilämpötilaan sekä valaistuksen voimakkuuden säädettävyyteen ja valaisimen IP luokkaan. Valaistuksen himmennysmahdollisuus ja värilämpötilojen säädettävyys muuttavat keittiön kätevästi työtilasta tunnelmalliseksi illallistilaksi ja käyttäessäsi IP44 luokan valaisimia voit sijoittaa ne myös kuivauskaapin alle.

Suunnitteluvaiheessa on hyvä huomioida valojen oikea sijoittelu ja riittävä määrä. Valaisinten asennusohjeisiin onkin hyvä tutustua jo ennen valaisinten hankintaa. Näin valaisimia tulee hankittua oikea määrä ja varmistettua valon riittävyys. Muista, että liian kirkas valo ei myöskään ole työskentelyn kannalta se paras vaihtoehto. Työskentelyyn ihanteellisin valo valaisee pinnat tasaisesti, ilman varjo- tai aukkokohtia.

 

Hyvää ja turvallista työskentelyvaloa

Keittiökaapistojen alla välitilassa voidaan käyttää erillisiä kalustevalaisimia. Kalustevalaisimet voidaan upottaa kaapiston pohjaan tai asentaa kaapin pohjapintaan. Valaisinten valinnassa on hyvä huomioida valon tasaisuus, valaisimien värintoistokyky (Ra-arvo) sekä muun yleisvalaistuksen värilämpötila. Suositus on, että valaistuksen värilämpötila eli Kelvin pysyisi samana kautta linjan. Samaan aikaan päällä olevien valaisimien vaihteleva Kelvin-arvo voi luoda tilaan rauhattoman ilmeen. Toisaalta mikäli tunnelmavalaistukseen käytetään eri valaisimia kuin työskentelyvalaistukseen, kannattaa tunnelmavalot hankkia lämminsävyisina n. 3000 K ja työskentelyvalot puhtaan valkoisina n. 4000 K.

Valaisinten asentamisessa on hyvä noudattaa annettuja suositusetäisyyksiä. Suositusetäisyys takaa, että valo on sopivan tehokasta ja sitä on riittävästi.

Helpompi tapa, kuin yksittäiset kalustevalaisimet, on asentaa välitilaan yhtenäinen profiilivalaistus. Profiilivalaisimissa valo jatkuu yhtenäisenä koko profiilin matkalta. Näin ei tarvitse ennalta selvittää kuinka monta valaisinta tarvitaan ja mille etäisyydelle ne toisistaan asennetaan. Profiilivalaisin tarvitsee vain yhden virransyötön toiseen päätyyn, joten se on helppo ja yksinkertainen asentaa. Profiilissa valo on tasaista ja miellyttävää ilman näkyviä led-valopisteitä. Useimmat valoprofiilit voidaan katkaista halutusta kohdasta, jolloin valolista voidaan mitoittaa juuri halutun mittaiseksi. Huomioithan, että samoilla valoprofiileilla voit myös toteuttaa epäsuoran valaistuksen ja samalla takaat valaistuksen värilämpötilojen yhtenäisyyden.

Lisää profiilivalojen käyttömahdollisuuksista voit lukea täältä.

 

tehokas valo

 

Tehokasta ja toimivaa yleisvaloa

Yleisvalaistuksessa voidaan käyttää riippuvia valaisimia tai katon pintaan asennettavia paneelivalaisimia. Tilan koosta riippuen niitä voidaan käyttää erikseen tai yhdessä. Riippuvat valot luovat tilaan valon lisäksi myös yleisilmettä, mutta eivät valaise tilaa yhtä laajalta alueelta kuin kattopintaan asennettavat valaisimet. Ruokapöydän päälle asennettu valo kannattaa mitoittaa siten, ettei valaisin tule katsojan tielle. Hyvä korkeus on noin 60-80 cm pöytäpinnasta. Huomioithan myös, että riippuvalaisimilla saat hyvää työskentelyvaloa sekä kivaa ilmettä esim. saarekkeen tai yläkaapittoman työtason päälle tai kohtaan, jossa irrallisia kaluste- tai profiilivaloja ei voida käyttää.

Upotettavat tai pintaan asennettavat DRI-valaisimet ovat tehokkaita ja helppoja asentaa. Niillä saadaan erinomainen yleisvalo tilaan rikkomatta tilan ilmettä. Kattovalaisinten kanssa on hyvä noudattaa suositeltuja asennusetäisyyksiä parhaan valotehon saavuttamiseksi. DRI-valaisimet ovat kooltaan suurempia kuin aiemmat kattoon upotettavat led- tai halogeenivalaisimet ja niiden valaistusteho on suurempi, minkä ansiosta valaisimia ei tarvita suurta määrää hyvän yleisvalon takaamiseen. Huomioithan myös, että pinta-asennettavat valaisimet eivät tarvitse erillistä upotusaukkoa vaan ne voidaan asentaa helposti suoraan kattopintaan. Muista käyttää kosteissa tiloissa IP44 luokiteltuja valaisimia.

 

toimivaa valoa

 

Kevyt ja kodikas ilme tehokkuutta unohtamatta

Valolla tilan ilme saadaan kevyeksi ja ilmavaksi, mutta suunnitellulla sijoittelulla kuitenkin kodikkaaksi. Valaisimet kuuluvat kodin ilmeeseen ja tuovat siihen oman mausteensa.

Valaistus onkin iso osa kodin ilmettä. Sillä voidaan korostaa sisustuksen eri kohtia tai jättää toisia kohtia ”pimentoon”. Tärkeintä on varmistaa oikea valomäärä ja valaisinten sijoittelu sekä eri valaisimien valonvärilämpötilan yhteneväisyys. Ne yhdessä pisteettömän valon kanssa takaavat tehokkaan valon ja miellyttävän ilmeen.

 

Muistilista:

  • asenna valoja riittävästi suositeltujen ohjeiden mukaisesti
  • varmista, että suositeltu asennusetäisyys on oikea
  • tarkista, että valaisimen IP-luokitus on riittävä
  • tarkista, että valaisimissa on sama kelvin arvo (K)
  • varmista, että valoa on riittävästi kaikkialla tilassa

muista myös, että valonohjauksella viimeistelet tehokkaan ja toimivan valaistuksen.

 

 

 

 

limente valaistus

 

 

 

Liittyviä julkaisuja

Jaa tämä sisältö