Vinkit miten toteuttaa keittiön epäsuora valaistus helposti

Julkaistu: 02.12.2024 10:05:23
Aihealueet: Led-Life - vinkkejä valaistukseen

Epäsuoralla valaistuksella on helppo ja yksinkertainen luoda tilaan erilaisia tunnelmia aina kirkkaasta päivänvalosta tunnelmalliseen illanviettoon sopivaksi. Epäsuoran valaistuksen idea on sijoittaa tilaan näkymättömiä valaistuselementtejä erilaisten profiilien, seinä- tai kattorakenteiden tai keittiökalusteiden avulla. Helpoin tapa on asettaa valaistus olemassa oleviin kalusteisiin, jolloin epäsuora valaistus on myös helppo lisätä jälkikäteen.

Epäsuora valaistus tuodaan tilaan heijastamalla valoa toisen pinnan kautta. Sen tulee antaa pehmeästi valoa tilaan ilman, että se häikäisee katsojaa. Epäsuoran valaistuksen valoelementit tulee suunnitella ja sijoittaa siten, että valo on piilossa katsojalta ja usein on hyvä myös testata missä kulmassa valo valaisee. Näin vältytään liian kovalta, pistemäiseltä tai häikäiseviltä valoläiskiltä. Epäsuora valoelementti voi olla tilan ainoa valo silloin kun valo esimerkiksi kiertää koko tilan tai se voi olla lisävalo yleisvalaistuksen ohella. Mikäli epäsuoraa valoa käytetään tilan ainoana yleisvalona tulee myös huomioida valon riittävä teho, jotta tilassa on helppo toimia myös silloin kun valoa tarvitaan enemmän.

 

keittiö epäsuoravalaistus

 

Epäsuorat valolähteet keittiössä

Keittiössä on useita paikkoja, joissa epäsuoraa valaistusta on helppo käyttää. Helpoimmat, mutta samalla paikat, joissa valon avulla saadaan helposti lisäilmettä tilaan ovat: tason alareuna, sokkeli sekä yläkaappien päälle jäävä taso. Keittiössä on tärkeää huomioida, että yleisvalo on riittävä, työtasolla on riittävän tehokas valo, jotta ruoanlaitto on turvallista ja näiden lisäksi on epäsuoria valolähteitä, joiden avulla on mahdollista lisätä tilan ilmettä ja tunnelmaa.

Epäsuoran valaistuksen avulla tunnelmatiloja voidaan helpommin säädellä, koska valaistus on yleis- ja työvaloa pehmeämpää. Epäsuoran valolähteen valo on pehmeämpää kuin työskentelyyn tarkoitettu tehokas työvalo, koska se heijastuu näkyväksi eri pintojen kautta. Epäsuora valaistus on hyvä myös sijoittaa omaan kytkimeensä, jotta valoa voidaan vähentää tai lisätä tarpeen mukaan. Kannattaa myös huomioida, että kylpyhuoneissa ja märissä tiloissa epäsuoran valaistukseen käytettyjen valaisinten IP-luokituksen on hyvä olla vähintään IP44.

 

keittiön välitilavalaistus

 

Epäsuoravalo - aseta valo yläkaappien päälle

Keittiön yläkaappien päälle asetettu valaisin on helppo tapa toteuttaa epäsuoravalaistus. Asenna valaisin kaapiston päälle siten ettei katsoja näe valaisinta ja kohdista valo sen jälkeen niin, että ainoastaan toisen pinnan kautta heijastunut valo on näkyvillä. Valaisin kannattaa kohdistaa vinosti eteenpäin ja kattoa kohti. Oikein asennettuna valo on miellyttävä katsella sen haijastaessa katon kautta valoa huonetilaan. Päätyseiniin tulevat valokuviot voidaan välttää sijoittamalla valaisimet alkamaan vähän kauempaa, n. 30 - 50 cm päästä sivuseinistä.

Yläkaappien päälle voidaan asentaa erilaisia epäsuoria valolähteitä ja valaisinprofiileja. Esimerkiksi kulmaprofiili Corner voidaan asentaa suoraan kaappien takanurkkaan, josta se valaisee tilaa vinosti ylöspäin. Valaisin on saatavilla IP20 tai IP44 versioina, joten sitä voidaan hyvin käyttää myös kosteissa tiloissa. Valoprofiili on katkaistavissa haluttuun mittaan ja sen alumiini, musta tai valkoinen väri sopii tyylikkäästi erilaisiin kaappien pintamateriaaleihin. Corner-valaisimesta löytyy myös värilämpötilasäädettävä versio, jolloin epäsuoravalo saadaan myös väriltään täydellisesti sointumaan keittiön ilmeeseen.

Upotettavan Grade profiilivalaisimen valokulma on valmiiksi suunnattu vinottain, jolloin valon kulmaa ei tarvitse erikseen säätää. Profiili sopii hyvin paikkoihin, joissa valaisimen halutaan sulautuvan osaksi kalusteita.

 

keittiö yläkaapin päällä valo

 

Epäsuoravalo - valoa sokkelissa

Linea-valoprofiili tai valoteholtaan himmeämpi Pro Lite-nauha on helppo tapa toteuttaa valaistus sokkeliin. Profiili tai nauha kiinnitetään alakaapin pohjaan sokkelin eteen, josta se heijastuu lattian kautta takaisin huoneeseen. Sokkelin ja lattian väri ja materiaali määrittelevät osaltaan millaisena valo heijastuu. Tummista pinnoista valo heijastuu himmeämmin kuin kiiltävistä ja vaaleista pinnoista.

Sokkelivalo toimii erinomainen myös yövalona. Sokkelista heijastuva valo on matalalla, josta se valaisee lempeästi ainoastaan lattiaa, jolloin se ei häikäise yöllä kulkijaa. Myös sokkelivaloon voidaan liittää automaattinen valaistus, jolloin se syttyy tilaan tultaessa ja sammuu itsestään halutun ajan päästä. Näin yöllä kulkijan ei tarvitse erikseen sytyttää ja sammuttaa valoja.

 

keittiö sokkelivalo

 

Epäsuoravalo - tason alareunassa tai keittiöhyllyissä

Valaistus tuo hyllyt aivan esille, oli sitten kyseessä avohyllyt tai kaapin sisällä olevat hyllyt. Epäsuora valolähde lisää hyllyn visuaalista ilmettä ja erityisesti avohyllyillä tuo esineet kauniisti esille.

Yksi uutuusvalaisimistamme, Led-Seam, on kehitetty ratkaisemaan juuri hyllyvalaistuksen tarpeita ja se on lyhyessä ajassa saanut sisustajien suosion. Tässä hyllyn etu-tai takareunaan asennettavassa profiilivalaisimessa on valonauha asennettuna ylös- ja alaspäin, jolloin hylly saadaan valaistua molempiin suuntiin siististi piiloon saatavalla profiililla. Led-Seam valoprofiilin käytöstä pääset lukemaan lisää täältä >

Työtason alareuna on tyylikäs tapa luoda keittiöön epäsuoraa valoa. Uusi Pro Lite-valaisin on yksinkertainen ja erittäin tyylikäs tapa toteuttaa epäsuora valaistus työtasoon. Nauhavalaisimen huomaamaton ilme ja vain 5 mm korkeus on helppo häivyttää kaapistojen ilmeeseen. Pro Lite-nauha voidaan liimata suoraan taso alapintaan tai mikäli valaisimen toivotaan olevan täysin piiloon voidaan sitä varten ajaa ura tasoon, jonne valonauha upotetaan. Työtason alapintaan asennettu valonauha valaisee laatikoston sisällön niiden auki ollessa. Valo toimii kauniisti myös yö- tai tunnelmavalona hämärän aikaan.

Epäsuoria valolähteitä voidaan yllä mainittujen lisäksi toteuttaa useilla muilla valoprofiileilla ja led-nauhoilla.  Lisäksi epäsuoria valaistuskohtia on keittiössä mahdollisuus toteuttaa eri tavoin ja eri paikoissa, joten niiden huolelliseen suunnitteluun ja valaistuksenohjaukseen kannattaa hieman käyttää aikaa. Epäsuoran valaistuksen ainoa tärkeä seikka on muistaa, ettei valo saa häikäistä katsojaa.

Huomioi nämä kohdat epäsuoran valon toteutuksessa:

  • itse valaisin ei saa näkyä
  • valokulma - valo ei saa häikäistä
  • käytä aina samaan aikaan palavissa valaisimissa samaa led-nauhaa, jotta valo olisi rauhallisen yhtenäistä
  • 3000 K toimii hyvin tunnelmavalona ja 4000 K työskentelyvalona
  • valo on kytketty erilliseen valokatkaisijaan

 

 

 

valaistus blogi

 

 

 

 

Liittyviä julkaisuja

Jaa tämä sisältö